toggle navigation

Therapieën

Shiatsu Zen-style

Definitie van Zen luidt: volledige verlichting van de mens door de ontdekking van zijn eigen ik. Of anders gezegd, er bevindt bewustwording plaats met betrekking tot het eigen functioneren, hierdoor kan er persoonlijke groei ontstaan.

Zen-style Shiatsu is erop gericht een eind te maken aan een tekort of aan een overschot aan energie op een bepaalde plaats in het lichaam. Deze behandeling heeft een aantal effecten: de doorstroming en circulatie van lichaamssappen, stimulatie van het zenuwstelsel, het losmaken van diepwortelende spanningen in het spierstelsel en het verwijderen van giftige stoffen uit het lichaam. Ook kunnen de hormoonhuishouding en algemene processen in het lichaam op deze wijze gestimuleerd worden. Hierdoor kan Shiatsu bijna bij elke aandoening en emotionele klachten worden ingezet. In het algemeen zal Shiatsu u helpen om u beter te voelen, zowel lichamelijk als geestelijk. Het verschil met een preventieve behandeling en een klachtgerichte behandeling heeft te maken met de hulpvraag en de klacht waar iemand mee komt. Als er geen klachten zijn, is een inzet van één keer in de 4 weken voldoende voor een goed resultaat.

De behandeling vindt plaats op de massagetafel/futon, in tegenstelling tot andere massages draagt u makkelijk zittende kleding (bijv. een joggingbroek en T-shirt met lange mouwen) en vergeet geen schone sokken mee te nemen! Tijdens een sessie wekt de beoefenaar een diepe ontspanning en een gevoel van welzijn op bij de ontvanger door middel van druk met de duimen, handpalmen, vingers, ellebogen, knieën en soms met de voeten. Dit gebeurt op een dynamische en statische manier, waarbij er veel rekkingen en rotaties worden toegepast.

Terug naar boven

Shiatsu Ryoho

Shiatsu Ryoho is een uitgebreide vorm van Shiatsu. Het betreft voornamelijk een drukpuntenmassage, maar afhankelijk van de te behandelen klachten worden soms ook andere massagetechnieken ingezet. In dit geval neemt u plaats op een massagetafel. De therapie kan soms pijnlijk zijn, maar is gericht op het activeren van het zelfherstellend vermogen van het lichaam. De therapie zal een aantal malen wekelijks worden ingezet, hoe langer de klacht al bestaat, hoe langer de therapie vaak nodig is om het lichaam goed in balans te krijgen.

Wanneer is Shiatsu therapie geschikt?

 • Nek-, schouder- en rugklachten.
 • Klachten ten gevolge van stress.
 • Hoofdpijn.
 • Tenniselleboog.
 • Fibromyalgie.
 • Maag- en darmklachten.
 • Menstruatieklachten.
 • Evenwichtsstoornis, duizeligheid en oorsuizen.
 • Klachten bij zwangerschap en na bevalling.
 • Preventief behandelen.
Terug naar boven

Voetreflexologie

De westerse voetreflexologie stimuleert de reflexzones en reflexpunten van de voet, die in verbinding staan met de diverse organen, zenuwen, klieren en gewrichten. Hierdoor kan het betreffende zieke orgaan zich herstellen of een zwak orgaan zich versterken.

Het heeft zo zijn voordelen op andere behandelingen die gegeven worden. Als de klacht of beperking het niet toestaat om ter plaatse behandeld te worden.

Het werkt heel ontspannend en kan ook hier een groot effect hebben op het lichaam en geest.

De behandeling vindt plaats op de massagetafel.

Terug naar boven

Manuele Lymfedrainage

Geschiedenis van Manuele Lymfedrainage?

Manuele lymfedrainage is ontdekt in 1932 door Dr. Emil Vodder en zijn vrouw Estrid. Zij werkten als masseur in een centrum in Cannes. Veel mensen hadden daar chronische verkoudheidsklachten c.q. longproblemen. Deze mensen hadden veel stuwingen in het longgebied en verdikte lymfeknopen in de hals. Destijds ging men ervan uit dat het lymfesysteem al het slechte van de mens bevatte en dat het best genegeerd kon worden. Vodder doorbrak dat taboe en begon de gezwollen lymfeknopen en de omliggende gebieden intuïtief te behandelen. Deze behandelingen sloeg aan en de secundaire klachten (zwelling, benauwdheid, stuwingen) verdwenen. Geïnspireerd door dit succes begon hij een methode te ontwikkelen. Dr. Asdonk sloot zich erbij aan en richtte zich op de ontwikkeling van de techniek van de praktische kant.

Van oorsprong is de techniek ontwikkeld voor de behandeling van lymfestuwingen en lymfeoedemen. In de loop van de tijd echter zijn er steeds meer toepassingen bijgekomen en de lijst is nog steeds groeiende. Het is een prachtige techniek die in veel situaties uitkomst kan bieden. Helaas lopen mensen met een lymfoedeem te lang door voordat ze naar een dokter gaan,vooral omdat een lymfoedeem (hoe groot en uitgebreid ook) géén pijn doet.

De techniek

Manuele Lymfedrainage is een hele rustige techniek die wordt toegepast met de handen, waarbij alleen de huid wordt verplaatst. Het heeft een positief effect op de afvoer van weefselvochten, hierdoor worden de afvalstoffen en een eventueel teveel aan weefselvocht sneller en beter afgevoerd.

Verschillende toepassingen kunnen zijn:

 • Bij chronische holteontsteking.
 • Bij hoofdpijn en migraine.
 • Bij een onevenwichtig zenuwstelsel.
 • Bij concentratie problemen.
 • Bij ADHD en aanverwante ziektebeelden.
 • Bij een depressie.
 • Bij stress gerelateerde klachten.
 • Bij hoge bloeddruk.
 • Tijdens en na een ziekte.
Terug naar boven

Sportmassage

De naam geeft de indruk dat het alleen toegepast kan worden bij sporters. Dat is natuurlijk niet zo. Het kan ook worden ingezet bij niet sporters.

Sportmassage zorgt ervoor dat het lichaam sneller ontspant en zijn afvalstoffen sneller kwijtraakt. Hierdoor herstelt het lichaam eerder dan normaal en zal de ervaring zijn dat de spierpijn minder lang blijft hangen. Het gevolg is een betere conditie en minder kans op blessures.

Sportmassage kan zowel klachtgericht als aanvullend worden toegepast. Bij klachtgerichte behandeling wordt alleen de aangedane zijde behandeld. Na een Shiatsu Ryoho behandeling wordt indien nodig of gewenst sportmassage aangevuld om de spieren extra te ontspannen.

Hierbij worden verschillende klassieke massage technieken toegepast. Er wordt gebruik gemaakt van (sportmassage) olie. Er vindt een intake plaats en aan de hand daarvan wordt een behandelplan opgesteld. Bij ernstige blessures is het raadzaam om eerst bij uw huisarts langs te gaan.

Terug naar boven

Cupping

Cupping is een alternatieve geneeswijze, waarbij er gebruik gemaakt wordt van vacuüm. In de Traditionele Chinese Geneeskunde worden er kopjes gebruikt, die gemaakt worden van glas, plastic of bamboe, die dan op de huid vacuüm worden gezogen. Het vacuüm zuigen kan plaatsvinden door middel van een pompje of door de lucht in de kopjes te verwarmen. In mijn praktijk wordt er alleen gebruik gemaakt van de pomp.

De therapie wordt gebruikt om de stagnatie te verlichten. Het wordt gebruikt om ziektes zoals griep, kortademigheid en bronchitis te behandelen. Cupping wordt ook gebruikt om pijn aan de nek, rug, schouders en andere spieren te behandelen. Tevens wordt het ingezet bij vermoeidheid, te hoge of te lage bloeddruk te reguleren, beter kunnen zweten, afvalstoffen worden verwijderd, stijfheid verdwijnt etc.

Na de behandeling zijn grote ronde of zelfs paars blauwe plekken zichtbaar op de plek waar de kopjes hebben gestaan. Dit trekt binnen 2-3 dagen weer weg.

De behandeling wordt gecombineerd met Shiatsu of een ontspanningsmassage. Het cuppen kan op verschillende manieren worden toegepast, passief en dynamisch, dit is afhankelijk van de klacht.

Terug naar boven

© Massage Praktijk Gewoon Gitte | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring | Gemaakt door Appelpit.nl